Vogezen 2002

Dag 1
1630 u vertrek, richting Brussel (1 uur file van Vilvoorde tot het Leonardkruispunt), Namen, Arlon, Luxemburg, Metz, Nancy.
Op de weg naar Epinal overnachten in de gietende regen op een parking.

Dag 2
Naar Epinal, richting Mulhouse tot de Ballon d'Alsace. De 'ballon' hangt in de wolken: mist en regen! Wandeling naar de top met zichtbaarheid van ongeveer 25 m.

Dag 3

Ballon s'Alsace, Monument des Mineurs Ballon s'Alsace, Jeanne d'Arc Lac de Sewen

Afdaling van de 'ballon' via het Lac de Sewen naar Massevaux voor bakker en verder naar Senthiem. Het Maison de la Géologie was niet te vinden, de geologische wandeling wel maar het is opgehouden met regenen, het giet! Terug naar Massevaux om de Route de Joffre te nemen. In Bourbach-le-Haut is er een gratis Flot Bleu (water afgesloten) verder naar Thann (gratis Flot Bleu en grote parking) bijna klemgereden in de omleiding van de kerstmarkt. Opnieuw gietende regen dus na de service verder via de Route des Crètes naar de Veil Armand, kort bezoekje aan het monument en verder naar de Grand Ballon. Hier was het niet te doen: mist (zichtbaarheid soms < 5 m), regen, storm,... hier en daar nog enkele vierkante meters smeltende sneeuw op de bergweiden. Via de Hochneck naar La Bresse om te overnachten. In de stad zelf vonden we weinig parking, op de voorbehouden nachtparking voor motorhomes was het enige vlakke plekje benomen (rest ook niet te nivelleren met wielkeggen). Op de Colline du Brabant vonden we een geschikt plekje.

Dag 4
Van La Bresse via de Col de la Schlucht naar Munster, kerstinkopen in de Super-U. Verder naar Colmar. Bezoek aan de oude stad met de vele sfeervolle Kerstmarktjes na een 'opstootje' met de alles behalve vriendelijke en behulpzame plaatselijke politie die de parking voor motorhomes had afgesloten.

Colmar, Petit Venise Colmar, oude stad Colmar, kerstmarkt Col de la Schlucht

's Avonds terug naar de Col de la Schlucht om te overnachten. De weg naar de Col du Bonhomme is afgesloten zodat de parking hierlangs extra rustig is.

Saut des Cuves

Dag 5
Van de Col de la Schlucht naar Gerardmer.
Aan het servicepunt (Flot Bleu, enkel met bankkaart en 3€/10min) hebben we geluk de deur staat open en er staat nog 20 minuten op de teller.
Wandeling aan de Saut des Cuves.
Dan rondrit langs Lac de Longemer en het Lac de Retournemer.
Daarna richting Epinal tot Tendon: grote waterval (vrij lang erg smal weggetje en op de parking mogen we niet overnachten.
Aan de kleine waterval kunnen we staan.
Een wandeling aan de waterval doet ons en Bach erg deugd.

Lac de Longemer Petit Cascade de Tendon Petit Cascade de Tendon, parking

Het is er erg rustig, hier vieren we onze kerstavond: aperitief (Pernod), Paté d'Alsace en Croute, Soupe de Poisson, Roti melon de Dinde met groentenkrans en Blé nature en als dessert een Mousse au chocolat de Munster dit alles met een flesje Gewurztraminer 2000 Camille Meyer.

Dag 6
Naar Epinal (brood kopen) → Nancy → Metz → Luxembourg → Arlon → Orval.
We zetten ons op de parking aan de abdij en doen nog een avondwandelingetje.

Dag 7
Bezoek aan de abdij en met een voorraadje bier en oude kaas op weg naar huis.