Bretagne 2002

We probeerden een evenwicht te zoeken tussen wat wij leuk vinden (rust, afwisseling, wandelen, een bezoek, ...) en wat de kids leuk vinden (zee, strand, spelen, winkeltjes,...). 

Dag 1
Reisdag: vertrek Antwerpen, vrijdagavond, na 20 min voor de Kennedy-tunnel naar - Gent - Kortrijk - Lille - Amiens op de A 29 (tussen km 50-51) Aire de Bolleville, Esso-station met service en rustige overnachting mogelijk we rijden echter verder richting Abbeville - Le Havre om op de A 16 te overnachten op de Aire de Bolbec.

Dag 2
Le Havre - Pont de Normandie - Caen - Mont-Saint-Michel: bezoek in de regen.

Pont de Normandie Mont-Saint-Michel Cherrueix

Daarna naar Pontorson op de parking van het warenhuis Champion zijn er aangepaste parkeerplaatsen, water aan 1€ per 40 l en mogelijkheid tot het gratis lozen van afvalwater (niet van het toilet). Verder naar Cherrueix (richting Saint Malo par la côte) om een plekje te zoeken op de dijk. Rustige plek, 's avonds redelijk weer. Rustige nacht met 5 motorhomes (nvdr: nu verboden, wel mogelijk in Hirel).

Dag 3
Cancale hier is het markt. We wandelen langs de haven en degusteren een dozijn heerlijke oesters. Verder naar Pointe-du-Grouin met een korte wandeling langs de rotskust met zjn allen. Daarna verder naar Cap Fréhel. Kids (11 en 13 jaar) zijn niet erg geïnteresseerd in "stenen" dus slaan we Fort La Latte (zie vorige Bretagne-reis) maar over. Op de kaap staan we op de parking voor motorhomes. Het is droog, koud en winderig.

Nathalie Cap Fréhel Joeri

We maken een wandeling om naar de zonsondergang te kijken.

Dag 4 en 5
Via Plévenon (inkopen en service: Eurorelais 2€/100l) naar Ile-Grande. In het centrum ga je rechtsaf in de Rue de Roi Arthur tot aan Plage de Toule Gwen. Prachtige plek aan de baai met proper openbaar toilet dus konden we onze cassette ledigen en met het rubbertje (zie Techniek, watertip) konden we water inslaan. Het blijft jammer genoeg wisselvallig met af en toe een fikse bui. De tweede dag maken we een wandeling naar het centrum: bakker en Spar en zien onderweg rechts een wegwijzer de dolmen en point de vue. Na de middag, met zonnig maar winderig weer gaan we op zoek: prachtig panorama.

Ile-Grande

Dag 6 en 7
Naar Huelgoat om de Grotte du Diable te bezoeken. Hier komt de regen met bakken uit de hemel zodat we het bij een snel bezoekje houden. Je vindt achter de kerk een plek voor motorhomes met openbaar toilet (uitstortbak voor toilet en kraantje). Dan naar Châteaulin voor bevoorrading bij E.Leclerc. Verder naar de Pointe des Espagnols en langs de kustweg, de D 355 richting Camaret.

Grotte du Diable Fort de la Fraternité

Halverwege ligt het Fort de la Fraternité. Hier vind je een kleine parking en 20 m verder een vlakke plek in een oude steengroeve. Dit wordt onze stek voor de volgende dag. De baai is prachting zowel geologisch als gewoon mooi. Je kan er wandelen, klauteren, mineralen zoeken, zwemmen en snorkelen, een klein paradijs. Alleen het weer blijft spelbreker: winderig en fris!

Dag 8, 9 en 10
Naar Camaret voor service: Eurorelais 2€/100 l nieuwe plek, goed aangegeven.
Kort bezoekje aan de stad, opnieuw is de regen spelbreker. Dan maar verder via Crozon (winkelen)  naar Pointe-du-Raz met erg veel wind maar droog en dan naar Kastel Koz (Pointe de Beuzec).

Pointe-du-Raz Kastel Koz

Hier vind je een mooie vlakke parking met vlakbij de kaap en aan de rand een openbaar toilet: met rubbertje en jerrycan wordt de verblijfsduur merkelijk langer.  In het dorpje Beuzec (10 min met de fiets) vinden we een bakker (en een kruidenier). Het weer wordt langzaam beter en de kinderen genieten van hùn privé-baai om te zwemmen en te snorkelen. Eindelijk mooi weer!

Dag 11
Naar Douarnenez (winkelen + naar de Lidl om een pakje Gouda want Nathalie lust geen franse kaas) en Erdeven via Riantec (voorbij het dorp aan het rond punt) voor gratis service (jerrycan of rubbertje nodig).  In Erdeven volg je in het centrum de pijlen naar het kasteel. Even voorbij het kasteel is een prachtige, grote aire de repos midden in het groen.

Dag 12 en 13
Erdeven - Crucuno - Ménec - Kermario - Kercado - Kerlescan - Carnac, een dagje megalieten waarin de kinderen niet geïnteresseerd zijn. Op het einde van de dag naar Quiberon (Plage La Guérité). Rustig strandje tot 's morgens: om 8 u werden we gewekt door joelende kinderen die een surfcursus kwamen volgen. Mooi zandstrand, 's avonds een kwartiertje na zonsondergang een invasie van tientallen  meikevers! Na een tweede ochtend te vroeg gewekt te zijn rijden we naar Auray om inkopen te doen en we komen terug naar Quiberon via Carnac voor service (Eurorelay: 2€/100 l water). Schitterend weer.

Dag 14
Quiberon, via de Côte Sauvage naar Parking Le Mentor. Mooi zandstrand, dichter tegen de weg maar geen surfschool én 's avonds opnieuw meikevers. Opnieuw schitterend weer.

Dag 15 - 19
Quiberon, Côte Sauvage (Port Rhu, nu verboden) met een tussentijdse bevoorrading in Auray en service in Carnac.

Port Rhu aan de côte sauvage

Dag 20
Carnac - Locmariaquer, bezoek aan de megalieten - Vannes - Rennes -  Fougères (korte wandeling rond het kasteel)- Mortain. Naar de Fermier Mortainais (France Passion) om te overnachten en Calvados in te slaan.

Locmariaquer, Table des marchants

Dag 21
Reisdag: Caen - Rouen - Amiens - Lille - Antwerpen