Alpen 2012

De Alpen, onze eerste lange julireis met Frodo en Napo samen. We hadden het met Pasen al eens voor enkele dagen uitgeprobeerd aan de Moezel.

Dag 1
Frodo moest nog zijn vaccinaties hebben en daardoor pas om 21u30 vertrokken. Voordeel: erg rustig onderweg. Net voorbij Mechelen en tot voorbij de Druivenstreek zwaar weer. Het is meer varen dan rijden!
Net voor Saint-Hubert op de N89 zijn er wegenwerken. De weg is zo slecht en de MH maakt zulk lawaai dat ik op de pechstrook een inspectieronde langs de 4 wielen maak. Blijkt dat alles OK is, dus verder naar Saint-Hubert (B-Luxemburg). Hier staan we alleen.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N50.02716 E5.38080 450 gratis 3 48u gratis geen

Dag 2

Harskirchen

Om 11u vertrokken richting Rodange (L) om te tanken en tabak in te slaan. Daarna richting A30 en net voorbij Metz in de file. Na een halfuurtje oponthoud rustige rit naar Harskirchen (67 Bas-Rhin). Geen aanrader.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N48.93924 E7.02826 220 €6/dag 1 + 2 24u incl geen

Dag 3
Ten zuiden van Strassbourg in de file, een half uur vertraging. In de buurt van Belfort meer dan een uur in de file. Hierdoor 2 u later ter bestemming dan gepland. De MH-plek in Baume-les-Dammes (25 Doubs) staat overvol, waarschijnlijk omdat Le Tour de France in de buurt is..

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N47.34026 E6.35732 270 €9,70/dag 40 onbep incl geen

Op camping

Honderd meter verder is er een camping municipal waar we een mooie, grote en met haagjes afgeboorde plek vinden. We zitten tot het donker wordt buiten en dan maakt een korte bui een einde aan deze mooie avond.
's Nachts flink onweer maar wakker geworden met de zon.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N47.33914 E6.35561 270 €10 - onbep incl incl

Dag 4
We rijden via Zwitserland, aan de grens een stuurse douanier die duidelijk maakt dat we zonder vignet niet op de snelweg mogen. Een erg rustige rit (we zijn bijna alleen onderweg) langs de oostkant van het mooie Lac de Joux.
Kort na de middag komen we aan in Mijoux. (01 Ain)

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N46,36928 E6,00197 1008 gratis 20 onbep jeton geen

Een korte wandeling (150 m) naar het dorp laat een mooi dorpje zien, Op het bureau voor toerisme koop je een jeton à  €3,5. Erg proper dorp en heel wat gevels voorzien van een schilderij die het er uitgeoefende ambacht voorstelt. Ondanks de hoogte kruipen we in de schaduw want in de zon is het te warm.

Lac de Joux Terug naar La Douce France MH-plek Mijoux  Le Pont Charlemagne

Monument op Le Pont Charlemagne Wapenschild Mijoux Muurschildering op de oude brandweerpost Frodo en Napo genieten buiten

Dag 5
Mooie rit door de bergen. Bellegarde is wat moeilijk om vlot door te geraken (al in Tour-stemming) en de wegen zijn soms vrij smal. Op de Col de Joux Plane (74 Haute-Savoie) vinden we een parkeerstrook aan het meertje zoals vooraf gezien op Google Earth. Eén goeie reden om de Tour de France te volgen, door de helikopterbeelden hebben we al mooie plekjes om vrij te staan ontdekt.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N46.12978 E6.70961 1700 - 5 - - -

Col de Joux Plane

We overnachten er met 2-en, iets verderop langs de weg nog 2 MH's. 's Avonds een buitje en ideale slaaptemperatuur.

Dag 6
De Col de la Colombière wordt uit de route gehaald zodat we na een rustig rit 's middags aankomen in Les Saisies (73 Savoie). Grote brede parkeerstrook net buiten het dorp met betaalautomaat.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N45.76043 E6.53346 1650 €8/24u 50 onbep €2 geen

Wij staan er met 8 en we zijn de enigen die een ticket nemen tot een politieagent verschijnt ...

Netjes op een rij Nieuwgierig bezoek Rust in de bergen

Erg warm en Frodo verbroedert met een jong Ierse wolfshond die bijna 2 x zo groot is. In de vooravond een buitje, daarna opnieuw stralende zon.

Dag 7
Na de service op Les Saisies door de bergen richting Beaufort. Net voor het stadje is de weg volledig opgebroken en de omleiding wijst naar een straatje waar wij onmogelijk door geraken. Er blijft, buiten rechtsom maken, maar één straatje over. Onze nieuwe Garmin, een Nüvi 2595 LM, brengt ons via onze eigen, erg smalle omleiding, langs kleine boerderijen en gelukkig zonder tegenliggers veilig naar de 500 m verder gelegen hoofdweg.
Net voor Val d' Isère begint het te regenen. We vinden de MH-plek niet en rijden verder richting Col de L'Iseran. Halfweg aan de Pont Saint-Charles (73 Savoie) vinden we een beschut plekje en laten we de hevige buien over ons stormen.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N45,45474 E7,03770 2067 - 20 - - -

Tijdens de korte opklaringen is er tijd om wat foto's en een wandeling te maken.

Pont Saint-Charles ver genoeg van de weg vele kleine bloempjes tussen de stenen enkel het ruisen van de bergbeek

Het koelt flink af en ik leg een fleechedekentje bij. 's Morgens is het amper 12 °C in de MH maar een uurtje stralende zon brengt ons snel naar 24°C.

Dag 8
Stralende zon en via de Col de l'Iseran, Bonneville-sur-Arc (weg naar parking te smal), Bessans (brood) door Lanselebourg voor service.
Dan terug deze stad halfweg in om de weg naar de Col de Mont Cenis te nemen. In de afdaling zien we rechts aan het meer enkele MH's staan. We zoeken de weg er naar toe en komen terecht aan het Lac du Mont-Cenis (05 Hautes-Alpes)

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N45,24496 E6,03186 1982 - 12 - - -

Schroeiende zon maar gelukkig een frisse bergwind. Napo bang van de passerende koeien met bel.

nog sneeuw aan de noordkant prachtig wandelgebied Col du Mont-Cenis

Plan des Fontainettes Lac du Mont-Cenis koeien op weg naar de weide

Dag 9
Na een regenachtige nacht zien we in de vallei de zon schijnen boven Italië, onze bestemming. Aan de grens mogen we van de carabinieri doorrijden.
De wegen zijn hier heel wat beter onderhouden en breder dan in Frankrijk alleen op wegwijzers is flink bezuinigd en ze staan op plaatsen waar je er niet veel aan hebt: 50 m na de kruispunten!
We blijven weg van de snelweg die naar de tunnel van Fréjus leidt en nemen de SS richting Montgenèvre. Dan via Briançon naar Saint-Crépin.(05 Hautes-Alpes)

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N44,70386 E 6,60144 914 - 100 - gratis geen

We staan hier helemaal alleen en nemen voor het uitzicht het enige plekje vlak aan de oever van de Durance. Het wordt schroeiheet en een stevige maar erg warme mistral maakt het draaglijk.

Italië - Frankrijk Een "Tour-"stad, dus hier wegblijven! Bus van de Diables Rouges, geen voeballers maar kajakkers Aan de Durance in Saint-Crépin

We blijven in Saint Crépin: zon, af en toe een wolkje en vooral veel warme wind.We genieten van de zweefvliegtuigjes die vanaf het vliegveld vlakbij worden opgetrokken en er landen.

Dag 10
's Morgens is de wind zo goed als uitgewaaid. Na service op weg naar Vars-les-Claux. (05 Hautes-Alpes)

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N44,575446 E6,67775 1902 gratis 15 9-19u gratis jeton

De hoogte en de frisse wind zorgt voor een aangename 22°C. Er volgt een koude nacht en 's morgens is het amper 11°C in de MH.
In principe mag je hier maar staan tussen 9 en 19 u maar enkele MH's staan hier al enkele dagen. De service is gratis en een model (buiten het rooster, alles achter een grote glazen deur in een verwarmde ruimte).

Vars-les-Claux, gebouw op achtergrond = sanitair Vars-les-Claux, een wandelparadijs

Dag 11

Lang meer met mogelijkheden onderweg

Savines-le-Lac is te druk en te warm. Langs het meer, vooral tussen La Sauze en Savinnes-le-Lac zijn er heel wat mogelijkheden om vrij te staan.
Verder naar Gap om te tanken en boodschappen te doen bij E.Leclerc, ondertussen een nieuwe bestemming zoeken, het is schroeiheet op de parking en de grote ventilator moet de dieren wat verkoeling brengen: zowel poes als hond hebben het snel door en gaan onder de ventilator liggen.
We kiezen voor Saint-Jean-Saint-Nicolas aan de Pont du Fossé (05 Hautes-Alpes) een oude camping municipal die nu helemaal voorbehouden voor MH's.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N44,66720 E6,23524 1116 gratis 30 onbep €2 jeton geen

De jeton koop je bij Rony Sports of bij het bureau voor toerisme in het dorp. Je bereikt het dorp, met heel wat winkels en een kleine supermarkt, via een mooi pad langs de sportvelden, de rivier en de speeltuin na 150 m wandelen. Een topplek om terug te komen!

Pont du Fossé, mooie plek en ruimte genoeg Pont du Fossé, service bij de in- en uitgang Pont du Fossé wandeling naar het dorp      Pont du Fossé, dorp in zicht

Dag 12
Naar Chichilianne (38 Isère) rustige rit langs mooie wegen.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N44,81237 E5,57545 986 gratis 20 onbep €3 jeton geen

Gratis parkeren op brede grasstroken op een kruispunt van 4 wegen.
Vanaf 16 u minder zon en genoeg wind, toch nog 29°C. Goed genoeg om één keer te overnachten.

Chichilianne langs de Col de Menée

Dag 13
Naar Barsac via de Col de Menée richting Die: prachtige landschappen, mooie rotsformaties en rustige wegen die voldoende breed zijn.
In Barsac (26 Drôme) op zoek naar de wijnboer Domaine de Margord met Crémant en Clairette de Die en Coteaux de Die.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N44,72710 E5,27488 330 France Passion 5 24u incl geen

Een ideale plek, erg rustig en een eindje van de boerderij in het groen: water, vuilbak, schaduw en erg veel plaats.
Napo maakt er kennis met een half wilde kat. Er waait een frisse brise (zo wordt de mistral in deze streek genoemd). Dringend onderhoud aan de koelkast: het brandertje is verstopt door vuil. Na reinigen daalt de temperatuur opnieuw.
Als aperitief kraken we een fles Clairette. 's Nachts enkele druppels en 's morgens een frisse brise. Je mag er meerdere dagen blijven staan. Een topplek bij France Passion!

Domaine de Margord, 100 m van de MH-plek druiven de basis van heel wat lekkers.... overnachten in het groen

Dag 15
Via Romans-sur-Isère voor inkopen in megagrote E.Leclerc naar Hauterives.(26 Drôme)

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N45.25496 E5.03031   €5/24h 20 onbep €2 geen

Parkeren op een groot plein, goed voor één nacht. Zon tot 18u en dan nog 27°C. Af en toe een wolkje.

Dag 16
Op tijd wakker en via Intermarché vlakbij (brood) naar de D538. Deze weg is breed genoeg en toch komt een Franse Pilote ons met hoge snelheid tegemoet met de wielen over de middenstreepjes. Gevolg: flinke botsing met spiegels, de onze tijdelijk op te lappen met ducktape.
Via A en N-wegen vlot naar Pont-d'Ain en verder naar Hauteville Lompnes (01 Ain) om te overnachten op de geitenboerderij La Ramaz.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N45,98016 E5,54525 865 France Passion 5 24u geen geen

Mooie uitzicht vanaf ons plekje in de weide een kleine 100 m van de hoeve. Jammer heel veel vliegen en dazen. Wel lekker zuivel van de boerderij.

Aan de slag met ducktape  La Ramaz, een plaatsje in de weide Geitenboerderij La Ramaz

Dag 17
Via Hauteville (brood) naar de Col du Grand Colombier (N45,90330 E5,76171 1501 m), overnachten mogelijk, om er de namiddag door te brengen met enkele mooie wandelingen.

Om 17 u beginnen we aan de afdaling naar Seyssel (05 Hautes-Alpes) om er de nacht door te brengen.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N45.95155 E5.83347 255 gratis 10 onbep gratis geen

We vinden een mooi plekje naast het servicepunt in de schaduw.

Dag 18
Rustige nacht en 's morgens service (gratis). Frodo wordt ziek, we zoeken een plekje om hem te laten bekomen in deze drukkende hitte.
Bellegarde-sur-Valserine (2 plaatsjes) naast service in 'achterbuurt' en volle zon is niet geschikt.
Le Ferme de Fantazy (France Passion) in Domsure  (N46.43569 E5.29985), met vriendelijke boer, is onbeschut en één van de 4 boerderijhonden heeft het niet met indringers en Frodo wordt nog zieker in de hitte.
Dan maar naar het bekende: Maisod (39 Jura) maar hier is heel wat veranderd: nog slechts een kleine plek voor MH's, gelukkig nog plaats in de schaduw.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N46.46536 E5.68904 435 €9/24u 5 onbep €2 geen

's Avonds volgt een verassing: een vriendelijke toezichter komt vertellen dat de parking nu uitgebaat wordt door de nabijgelegen camping en dat we een parkeerticket moeten halen aan de automaat bij de service (N46.46377 E5.68794) met VISA (200m verderop) en blijkt dat dit €9 is voor één nacht, de service is €2 (niet vooraf aangegeven en schandalig duur voor het aanbod, een verhard strookje tussen de weg en de rots!).
Het koelt goed af en Frodo wordt stilaan beter, 's avonds krijgt hij een beetje mager vlees en dit houdt hij binnen.

Dag 19
Opnieuw kiezen we voor het bekende, we rijden naar de jachthaven van Lamarche-sur-Saone. (21 Côte-d'Or )

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N47.27217 E5.38693 185 gratis 20 onbep €3 CB geen

Mooie ruime plek aan het kanaal. Te heet om te bewegen dus stilletjes in de schaduw van de luifel wachtend op een zeldzaam, flauw briesje.
Frodo en Napo kunnen buiten en genieten. Frodo gaat af en toe het kanaal in om af te koelen. In de MH tot 44 °C. Met de grote ventilator in het dakraam kunnen we 's avonds te temperatuur laten dalen tot 25 à  27°C.
De erop volgende nacht een flink onweer met heel veel water en wat verkoeling.

Lamarche terugblik op Venarey, achteraan service

Dag 20
De randen van het grasperk liggen er erg modderig bij maar we komen goed weg. Na service via Dijon (inkopen en tanken bij E.Leclerc) naar Venarey les Laumes. (21 Côte-d'Or )
We staan langs een doodlopende weg naar zwemvijver, speeltuin, park en ramp ideaal met kinderen dus overdag vrij druk maar 's nachts erg rustig.
Voor ons enkel voor de nacht.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N47.54359 E4.44847 230 gratis 10 onbep jeton geen

's Avonds flink onweer en 's nachts regen.

Dag 21
Via D-wegen langs Chatillon-sur-Seine en Chaumont naar Viéville, (52  Haute-Marne) een plek bij de jachthaven.

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N48.23818 E5.12992 220 €1,5/dag * 9 onbep * *

* €1,5 om te staan, €4,5 met elektriciteit en water
Er zijn 7 mooie plaatsen waarvan 2 volledig tussen de bomen.
Veel wolken, af en toe zon en een frisse wind.

Dag 22
Via N67 richting Saint-Dizier. Daarna via de D958 naar Pont-à-Mousson.(54 Meurthe-et-Moselle)

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N48.90292 E6.06119 180 €7,5/dag 20 onbep incl incl

Af en toe een druppeltje regen.

Dag 23
Via Rodange (tanken en tabak) naar Saint-Hubert. We staan alleen op de parking van Fourneau-Saint-Michel (B-Luxemburg).

Coördinaat H(m) Park Aant Duur Serv Elek
N50.08417° E5.33961° 300 gratis 10 72u gratis €1/kWh

Dag 24
In de late voormiddag krijgen we gezelschap. Een gek parkeert zijn motorhome in hetzelfde vak als wij waardoor we amper de deur kunnen openen, laat staan de luifel openen om voor wat schaduw te zorgen. Nochtans is de ganse parking leeg.
Na het middageten houden we het voor bekenen en rijden we naar huis!
 
Het is goed gelukt om met Napo en Frodo samen te reizen. Wel wat opletten dat Napo niet ontsnapt bij aankomst en openen van ramen en deuren alhoewel, de twee keer hij uit zijn gareeltje losraakte stond hij miaauwend aan de deur te wachten. Jammer van de hitte hierdoor was het dikwijls overleven in plaats van genieten.